Publicerad den Lämna en kommentar

Pasta Puttanesca recept – en klassisk italiensk pastarätt

Pasta Puttanesca är en klassisk italiensk rätt som kännetecknas av sin kryddiga och smakrika tomatsås med kapris, svarta oliver och ansjovis. Det är en enkel rätt att laga och tar bara några minuter att förbereda. Här är ett recept för att göra Pasta Puttanesca för 2-4 personer:

Ingredienser:

  • 250 gram spaghetti eller annan pasta efter eget val
  • 2 matskedar olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 ansjovisfiléer, hackade (eller mer om du gillar ansjovissmaken)
  • 1 burk (ca 400 gram) krossade tomater
  • 1/4 kopp svarta oliver, urkärnade och skivade
  • 2 matskedar kapris
  • 1 tsk röd chiliflakes (kan justeras efter smak)
  • 1/4 kopp färsk persilja, grovhackad
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färskriven parmesanost (valfritt) för servering

Instruktioner:

  1. Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i en stor kastrull med lätt saltat kokande vatten. När pastan är al dente, dränera den och behåll ca 1/2 kopp av kokvattnet.
  2. Medan pastan kokar, värmer du olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt den finhackade vitlöken och ansjovisen. Fräs i ungefär 1-2 minuter tills vitlöken är doftande och ansjovisen börjar smälta ner.
  3. Tillsätt de krossade tomaterna till stekpannan och rör om. Låt såsen sjuda i cirka 5-7 minuter, eller tills den tjocknar något.
  4. Tillsätt de urkärnade och skivade svarta oliverna, kaprisen och de röda chiliflakesen. Rör om och låt såsen sjuda i ytterligare 2-3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar efter behov.
  5. När pastan är klar, häll av den och tillsätt den direkt i stekpannan med såsen. Tillsätt även den grovhackade persiljan. Rör om så att pastan är väl täckt av såsen och koka i ytterligare 1-2 minuter för att värma upp alltihop.
  6. Om såsen är för tjock, tillsätt lite av det sparade kokvattnet gradvis tills du får önskad konsistens.
  7. Servera din Pasta Puttanesca omedelbart. Om du vill kan du strö över färskriven parmesanost vid servering.

Pasta Puttanesca är en smakrik och kryddig rätt som kan anpassas efter din personliga smak. Servera den som huvudrätt eller som en sidorätt och njut av den autentiska smaken av Italien!

Publicerad den Lämna en kommentar

Recept på Pasta Pesto

Här kommer ett recept på pasta pesto. Denna rätt är så god och går att kombinera på olika sätt utefter tycke.

Ingredienser:

  • 350 gram pasta (spaghetti, linguine, eller valfri favorit)
  • 2 dl färsk basilika
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1/2 dl rostade pinjenötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl extra jungfruolivolja
  • Saften från 1/2 citron
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Eventuellt riven pecorinoost för servering
  • Färsk basilika och extra rostade pinjenötter för garnering

Instruktioner:

  1. Koka Pastan: Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i en stor gryta med saltat vatten. När pastan är al dente, häll av vattnet och ställ åt sidan. Spara lite av pastavattnet för att justera konsistensen på pestosåsen senare om det behövs.
  2. Rosta Pinjenötter: I en torr stekpanna, rosta pinjenötterna över medelhög värme tills de blir lätt gyllenbruna. Var försiktig så att de inte bränns. Rör om ofta för jämn rostning. Lägg de rostade pinjenötterna åt sidan och låt dem svalna.
  3. Förbered Pesto: I en matberedare eller mixer, tillsätt den färska basilikan, den riven parmesanosten, de rostade pinjenötterna, vitlöksklyftorna (du kan pressa eller finhacka dem för en mildare smak), och citronsaften. Mixa ingredienserna tills de är grovt hackade.
  4. Tillsätt Olivolja: Med matberedaren/mixern igång, häll i den extra jungfruolivoljan långsamt genom påfyllningsöppningen. Fortsätt mixa tills du får en jämn och krämig pestosås. Om det är för tjockt, kan du tillsätta lite av det sparade pastavattnet i omgångar för att få önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar och justera smaken om det behövs.
  5. Blanda Pasta och Pesto: Häll den kokta pastan i en stor skål och tillsätt pestosåsen. Blanda noggrant så att pastan är jämnt täckt med pesto.
  6. Servera: Servera den färdiga pastan pesto i djupa tallrikar. Du kan toppa varje portion med lite riven pecorinoost om du vill och garnera med färska basilikablad och extra rostade pinjenötter.
  7. Njut av din pasta pesto!

Denna pesto går utmärkt att anpassa efter dina preferenser. Om du vill ha den starkare, kan du tillsätta lite krossad rödpeppar. Du kan även lägga till soltorkade tomater, färsk spenat eller andra örter för att variera smaken. Servera gärna med en sallad eller en bit bröd för en komplett måltid. Smaklig måltid!

Publicerad den Lämna en kommentar

Pasta alfredo recept

Ingredienser:

  • 300 g fettuccinepasta (eller valfri pasta)
  • 1 kopp grädde
  • 1/2 kopp osaltat smör
  • 1 kopp riven parmesanost
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk persilja, hackad, för garnering

Instruktioner:

  1. Koka pastan: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i saltat vatten tills den är al dente. När den är klar, häll av vattnet och ställ åt sidan.
  2. Förbered såsen: I en stekpanna smälter du smöret över medelvärme. Tillsätt den finhackade vitlöken och stek den försiktigt i smöret tills den är doftande och gyllene, men se till att den inte bränns.
  3. Tillsätt grädden: Sänk värmen något och häll i grädden i stekpannan med smöret och vitlöken. Låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar något och blir krämig.
  4. Tillsätt ost: Rör försiktigt in den rivna parmesanosten i såsen tills den smälter och blandas väl. Fortsätt röra tills såsen är jämn och osten har smält helt. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Blanda pasta och sås: Tillsätt den kokta pastan till såsen och blanda försiktigt så att pastan är helt täckt av den krämiga Alfredo-såsen.
  6. Servera: Fördela den krämiga pastan Alfredo på tallrikar. Strö över lite färskt hackad persilja för att garnera. Du kan också tillsätta extra riven parmesanost på toppen om du önskar.
  7. Servera genast: Pasta Alfredo är bäst när den serveras genast, medan den fortfarande är varm och krämig.
  8. Njut av din måltid!

Detta recept ger cirka 4 portioner av läcker pasta Alfredo. Du kan också anpassa mängden smör, grädde och ost efter dina personliga smakpreferenser.

Publicerad den Lämna en kommentar

Pasta Carbonara recept

Pasta carbonara recept

Nedan har du ett bra recept på en god pasta carbonara. Snabb, enkel och mycket god rätt.

Ingredienser:

  • 300 g spaghetti eller linguine
  • 150 g pancetta eller guanciale, tärnad
  • 3 stora ägg
  • 100 g riven Pecorino Romano ost
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • Färskmalen svartpeppar efter smak
  • Färsk persilja, hackad (för garnering)
  • Salt att koka pastan

Instruktioner:

  1. Koka pastan: Fyll en stor kastrull med vatten och tillsätt en generös mängd salt. Koka upp vattnet och tillsätt sedan pastan. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen eller tills den är al dente. När pastan är klar, spara ca 1/2 kopp av pastavattnet innan du dränerar den.
  2. Stek pancettan: Under tiden pastan kokar, stek pancettan eller guanciale tills den är knaprig och gyllenbrun. Använd en stekpanna med låg kant för att samla upp det frigjorda fettet. När pancettan är färdig, ta bort den från värmen och låt den rinna av på hushållspapper.
  3. Blanda ägg och ost: I en skål vispar du äggen och tillsätter den rivna Pecorino Romano osten. Tillsätt även den finhackade vitlöken. Blanda väl för att kombinera ingredienserna.
  4. Kombinera allt: När pastan är kokt och avrunnen, lägg den tillbaka i den varma kastrullen. Tillsätt den stekta pancettan tillsammans med det sparade pastavattnet. Häll ägg- och ostblandningen över pastan och blanda snabbt och försiktigt. Värmen från pastan kommer att smälta osten och skapa en krämig sås. Se till att arbeta snabbt för att undvika att äggen koagulerar och blir som stora bitar.
  5. Servera: Krydda pastan med färskmalen svartpeppar efter smak. Garnera med färsk hackad persilja. Servera genast med extra riven Pecorino Romano ost på toppen, om så önskas.

Pasta Carbonara är nu redo att avnjutas! Servera den genast med en sallad eller crusty bröd för en komplett måltid.