Pastastubbar

Snabb, roligt, vacker och framförallt god rätt som passar utmärkt i ställt för lasagne eller andra pastarätter.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 8 lasageplattor
  • 150 gram broccoli
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kycklingfiléer, ca 300 gram
  • 3 msk tomatpurén
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk torkad basilika eller några kvistar färsk
  • 1 tks oregano
  • ½ tsk salt
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • 1 krdm svartpeppar
  • olivolja
  • smör till formen

Gör så här:

Smörj en hög, ugnsfast form med smör.

Lägg lasagneplattorna i rikligt med kokande vatten och låt koka några minuter, så de blir mjuka och går att böja. Koka inte för länge, då blir de svåra att forma.

Ta upp plattorna, låt svalna något och forma till rör. Ställ rören tätt i den ugnsfasta formen. Det är viktigt att formen är lika hög som rören så att den övre delen av rören inte torkar i ugnen.

Rensa broccolin och förväll den lätt. Eller tina frusen broccoli i varmt vatten. Låt broccolin rinna av och ställ åt sidan.

Finhacka löken. Skär kycklingen i mindre bitar, de ska gå ner i pastarören. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingen tills den tagit färg. Sänk värmen och genomstek precis. Lägg köttet åt sidan.

Hetta upp lite olja och fräs löken mjuk, pressa ner vitlöken eller finhacka klyftorna. Späd med tomatpurén och vattnet. Tillsätt kryddorna. Låt såsen koka ihop några minuter och smaka av.

Blanda crème fraiche, ost och peppar till en jämn sås.

Varva broccoli och kyckling i pastarören. Fyll på med tomatsås så rören blir fyllda. Toppa varje pastarör med en klick crème fraiche-sås.

Häll den tomatsås som blir kvar över och runt rören.

Täck pastarören med folie eller lock och gratinera i ugn 225 grader 25 minuter. Lyft bort locket/ folien och låt rören stå inne ytterligare fem till tio minuter för att få fin färg.

Servera pastastubbarna direkt från ugnen, tillsammans med sallad och ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu


Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

Nybakat bröd till maten förvandlar middagen till festmat. Att baka bröd med god fyllning är alltid ett bra knep att lätt fixa det lilla extra. Använd långpannan och välj mellan tre goda varianter på samma typ av bröd. Lättbakat, snabbt och gott! Ett läckert pestobröd med sesamfrön passar såväl grytor som till soppa. Smakrikt blir det med ostbröd med solrosfrön. Eller lägg i soltorkade tomater och baka ett gott olivbröd som passar de fleras varmrätter med tomat i. God mathelg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...