Pastasås med curry och äpplen

En lättlagad, currydoftande pastasås som snart blir en riktig vardagsfavorit.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 6 fasta äpplen
  • 2 gula lökar
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 1 msk smör
  • 1 1/2-2 msk curry
  • 4 dl buljong
  • 2 tsk potatis- eller majsstärkelse
  • 3/4 dl russin
  • 1 1/2 dl jordnötter
  • salt, svartpeppar
  • riven ost och/eller knaperstekt bacon till servering

Gör så här:

Kärna ur och tärna äpplena. Finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan och smöret i en stor gryta och fräs lök, vitlök och äpplen tillsammans med curryn tills äpplena börjar mjukna. Häll över buljong och russin och låt puttra på låg värme i 5 minuter.

Rör ut majs- eller potatisstärkelsen i lite vatten och rör ner i såsen under omrörning. Ta såsen från värmen och blanda ner jordnötter. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med tagliatelle eller spagetti, riven ost och knaperstekt bacon.


Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...