Pastasås med bacon

Snabb och god pastasås som förvandlar spagettin till fest!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 140 g bacon
  • 1 msk olja eller smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 morötter
  • 3 dl tärnad zucchini
  • 2 dl chilisås
  • 400g krossade tomater
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1/2 dl grädde eller matlagningsyoghurt
  • 1 tsk rivet citronskal
  • salt
  • svartpeppar eller rosépeppar

Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlök. Skala och tärna morötter och zucchini.

Skär eller klipp bacon i bitar. Stek det i stekgryta eller panna så det är lite knaprigt. Lyft ut det och ställ åt sidan.

Fräs lök och grönsaker i samma panna som baconet någa minuter tills löken är mjuk.

Tillsätt chilisås och krossad tomat och paprikapulver. Låt koka samman cirka 10 minuter.

Under tiden finriver du väl tvättat citronskal och blandar det med grädde eller yoghurt.

Blanda nu ner bacon i såsen (spara någon matsked och toppa såsen med det vid serveringen) och låt den koka samman ytterligare några minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Vid serveringen ringlar du citrongrädden eller yoghurten över såsen och toppar med lite bacon.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se


Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

När magen kurrar kan det vara svårt att tänka ut något gott att laga. Men med några ägg och valfri fyllning är du i land! Omelett är lätt att lyckas med och går dessutom riktigt snabbt. Varför inte en hederlig bondomelett? Eller sväng ihop en gräddig svampstuvning och laga svampomelett som inte lämnar någon hungrig. Ta fram största stekjärnet, fyll salladsskålen och bjud gästerna på en omelett med fetaost och oliver direkt ur pannan. Snabbmat för alla smaker!

 omelettrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...