Pastagratäng med lax och fänkål

Lax och fänkål ger smak i denna smakrika pastagratäng. En lättlagad och snabb rätt som håller klass!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 200 g penne
  • 250 g lax utan ben
  • 1/2 fänkål, ca 125 g
  • 1/2 purjolök, ca 70g
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk salt
  • (2 msk hackad dill)
  • svartpeppar
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form för gratängen.

Koka pastan tills den är nästan klar, den ska ha lite motstånd kvar.

Rensa och skär fänkålen i tunna skivor. Strimla purjolöken fint. Skär laxen i bitar.

Fräs fänkål och purjolök mjuk i lite olja. Blanda ner laxen och pressa ner vitlöken. Tag bort från värmen. Rör ner creme fraichen. Låt svalna lite.

Vispa samman ägg, mjölk/ grädde och ost och blanda ner lax- och fänkålsblandningen i äggstanningen. Salta och peppra och krydda eventuellt med dillen.

Blanda nu ner den kokta pastan i stanningen, häll i formen och täck gärna med lite extra ost.

Grädda gratängen i cirka 200 grader i 20-25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Lingon

Hemgjord lingonsylt – enkel lyx som passar till mycket!

Det är ingen konst att koka sin egen lingonsylt. Har du bara turen att hitta bär så får du en sylt med mera bär och bättre smak än någon du kan köpa i affären!

Det är ingen riktig sommar för lingon i år. På många platser kommer skörden att blir liten och bärplockarna får jobba för att fylla korgen.
Men har du turen eller envisheten att plocka några liter lingon får du garanterat lön för mödan. Lingon är goda smaksättare som sätter helt egen prägel inte bara på sylt. Använd lingon i viltskav eller grytor med vilt och svamp. Lingon eller lingonsylt passar perfekt i en krämig pasta eller till köttfärslimpa på viltkött.
Liksom i lingondessert eller den klassiska efterrätten änglamat!
Vill du servera lingon till mat är rårörda lingon ett bra sätt att bevara smaken riktigt fint. Men allra mest klassiskt är såklart hemkokt lingonsylt. Hur du serverar den är upp till dej men några vardagsgissningar är köttbullar, rårakor, pannkakor eller havregrynsgröt… Lycka till i bärskogen!

 kokasylt.se

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

frukostbullar.se


Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

Italienarnas matlagning, med fina råvaror och lite extra omsorg vid tillagningen ger rätter som är mer än summan av delarna. Pasta puttanesca är ett klassiskt exempel som har härlig sälta från oliver, sardeller och kapris. I väntan på solmogna tomater använder vi den bästa sortens konserverade. Även en enkel tomatsås lyfter från godkänt till bravo med lite omsorg, balsamvinäger och rosmarin. Pasta puttanesca, gärna med färsk pasta och en fetaostkräm till blir bästa smakvännerna att avnjuta till Melodifestivalfinalen!

 pastarecept.nu


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Viltskav

Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon Vildsvinskött och lingon är smaker från skogen. Klimatsmart och gott!
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...