Pastagratäng med lax och fänkål

Lax och fänkål ger smak i denna smakrika pastagratäng. En lättlagad och snabb rätt som håller klass!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 200 g penne
  • 250 g lax utan ben
  • 1/2 fänkål, ca 125 g
  • 1/2 purjolök, ca 70g
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk salt
  • (2 msk hackad dill)
  • svartpeppar
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form för gratängen.

Koka pastan tills den är nästan klar, den ska ha lite motstånd kvar.

Rensa och skär fänkålen i tunna skivor. Strimla purjolöken fint. Skär laxen i bitar.

Fräs fänkål och purjolök mjuk i lite olja. Blanda ner laxen och pressa ner vitlöken. Tag bort från värmen. Rör ner creme fraichen. Låt svalna lite.

Vispa samman ägg, mjölk/ grädde och ost och blanda ner lax- och fänkålsblandningen i äggstanningen. Salta och peppra och krydda eventuellt med dillen.

Blanda nu ner den kokta pastan i stanningen, häll i formen och täck gärna med lite extra ost.

Grädda gratängen i cirka 200 grader i 20-25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

Scones uppskattas av de flesta! Nybakade, med smör och marmelad är de oslagbara till eftermiddagsteet.

Prova ett nytt recept på pepparkaksscones som värmande höstfika! Sconesen får en härligt kryddig smak som passar utmärkt till exempel serverade med smör och lagrad hårdost. Eller prova pepparkaksscones med lite skivad ädelost, mascarpone (eller annan färskost) och en klick blåbärssylt - en läcker kombination!

Svart te eller varm glögg smakar fint till och helgen kan börja!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...