Pastagratäng med lax och fänkål

Lax och fänkål ger smak i denna smakrika pastagratäng. En lättlagad och snabb rätt som håller klass!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 200 g penne
  • 250 g lax utan ben
  • 1/2 fänkål, ca 125 g
  • 1/2 purjolök, ca 70g
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk salt
  • (2 msk hackad dill)
  • svartpeppar
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form för gratängen.

Koka pastan tills den är nästan klar, den ska ha lite motstånd kvar.

Rensa och skär fänkålen i tunna skivor. Strimla purjolöken fint. Skär laxen i bitar.

Fräs fänkål och purjolök mjuk i lite olja. Blanda ner laxen och pressa ner vitlöken. Tag bort från värmen. Rör ner creme fraichen. Låt svalna lite.

Vispa samman ägg, mjölk/ grädde och ost och blanda ner lax- och fänkålsblandningen i äggstanningen. Salta och peppra och krydda eventuellt med dillen.

Blanda nu ner den kokta pastan i stanningen, häll i formen och täck gärna med lite extra ost.

Grädda gratängen i cirka 200 grader i 20-25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

För att spara tid i köket nöjer vi oss med en fyllning i tårtan och satsar på garneringen istället - färska bär är ändå nästan det godaste av allt! Sätt gärna färg och smak på långpannetårtan med färska blad också, citronmeliss och mynta blir allra godast. Fyllningen kan varieras i det oändliga; prova våra förslag på citronkräm och mandelkräm! De är lätta att lyckas med och smakar fantastiskt bra. Kavla upp ärmarna och kör igång!

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...