Pastagratäng med lax och fänkål

Lax och fänkål ger smak i denna smakrika pastagratäng. En lättlagad och snabb rätt som håller klass!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 200 g penne
  • 250 g lax utan ben
  • 1/2 fänkål, ca 125 g
  • 1/2 purjolök, ca 70g
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk salt
  • (2 msk hackad dill)
  • svartpeppar
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form för gratängen.

Koka pastan tills den är nästan klar, den ska ha lite motstånd kvar.

Rensa och skär fänkålen i tunna skivor. Strimla purjolöken fint. Skär laxen i bitar.

Fräs fänkål och purjolök mjuk i lite olja. Blanda ner laxen och pressa ner vitlöken. Tag bort från värmen. Rör ner creme fraichen. Låt svalna lite.

Vispa samman ägg, mjölk/ grädde och ost och blanda ner lax- och fänkålsblandningen i äggstanningen. Salta och peppra och krydda eventuellt med dillen.

Blanda nu ner den kokta pastan i stanningen, häll i formen och täck gärna med lite extra ost.

Grädda gratängen i cirka 200 grader i 20-25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskmeny

En påskbuffé för alla smaker!

Klassiska påsksmaker eller en modernt kryddad påskbuffé? Vi har recepten på både påskmat och påskgodis!

Till påsk är det klassiskt som gäller för många. Självklart vill vi ha ägg i mänger och gärna någon av alla varianter på ägghalvor med god fyllning. Hemmagravad lax är ett enkelt lyx och påskalamm, som stek eller kanske serverad med champinjonstuvning är fantastiskt gott.
Förutom en traditionell janssonsfrestelse och inlagd sill passar många nya, grönare rätter in på buffén: Vad sägs om tomatcrêpes, rödbetssallad med kikärtor eller en lätt räksallad med äpple?
Påskgodis hör också till måstena. Men skippa plockgodiset och gör eget istället! Citronfudge, brända mandlar med apelsin eller vaniljtryffel gör både stora och små godisgrisar lyckliga när de öppnar sina påskägg!
Riktigt God Påsk på er allihop!

 påskmat.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se


Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

I kakälskarens hjärta finns ett speciellt rum för småkakan. Och efter att i många år ha levt en undanskymd tillvaro i kakburkar och på kafferep är den nu mera älskad än någonsin. Chokladbröd, finska pinnar eller syltkakor kan aldrig vara fel. Själv vill jag slå ett slag för en klassisk kringla! Dessa enkla små läckerheter bakas alltför sällan. Baka kringlor med ägg och bakpulver eller gör goda kringlor med jäst som får jäsa och bli luftiga. Småkakor är storslaget, kringlor är krångelfritt!

 bakakaka.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Svamprätter

Pastapytt med kantareller Höstiga smaker av squash och kantareller passar bra i en lättlagad och samtidigt lyxig pastarätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...