Pastagratäng med lax och fänkål

Lax och fänkål ger smak i denna smakrika pastagratäng. En lättlagad och snabb rätt som håller klass!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 200 g penne
  • 250 g lax utan ben
  • 1/2 fänkål, ca 125 g
  • 1/2 purjolök, ca 70g
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 150 g riven ost, gärna lagrad
  • 1/2 tsk salt
  • (2 msk hackad dill)
  • svartpeppar
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form för gratängen.

Koka pastan tills den är nästan klar, den ska ha lite motstånd kvar.

Rensa och skär fänkålen i tunna skivor. Strimla purjolöken fint. Skär laxen i bitar.

Fräs fänkål och purjolök mjuk i lite olja. Blanda ner laxen och pressa ner vitlöken. Tag bort från värmen. Rör ner creme fraichen. Låt svalna lite.

Vispa samman ägg, mjölk/ grädde och ost och blanda ner lax- och fänkålsblandningen i äggstanningen. Salta och peppra och krydda eventuellt med dillen.

Blanda nu ner den kokta pastan i stanningen, häll i formen och täck gärna med lite extra ost.

Grädda gratängen i cirka 200 grader i 20-25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...