Pasta puttanesca

En italiensk klassiker som smakar fantastiskt - i all enkelhet. Sältan från oliver, kapris och sardeller gifter sig gärna med tomaternas sötma.

Du behöver

Receptet är för 3-4 personer.

  • 250 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 500 g krossade tomater av god kvalitet
  • 5-6 st sardeller
  • 1 dl kalamataoliver
  • 2 msk kapris, non pareilles
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 krm svartpeppar
  • ev chiliflakes eller hackad färsk, röd chili efter smak
  • 1 dl riven parmesan
  • ev 1/2 dl hackad persilja

Gör så här:

 Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.

Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Kärna ur och grovhacka oliverna. Finhacka sardellerna. Fräs vitlöken mjuk i oljan tills den börjar ta färg. Tillsätt tomaterna, oliver, sardeller, kapris, basilika och svartpeppar. Smaksätt eventuellt med chili. Låt koka upp och låt sedan koka på svag värme cirka 10-15 minuter. Smaka av och servera med nykokt pasta, riven parmesan och hackad persilja.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

pajrecept.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...