Pasta puttanesca

En italiensk klassiker som smakar fantastiskt - i all enkelhet. Sältan från oliver, kapris och sardeller gifter sig gärna med tomaternas sötma.

Du behöver

Receptet är för 3-4 personer.

  • 250 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 500 g krossade tomater av god kvalitet
  • 5-6 st sardeller
  • 1 dl kalamataoliver
  • 2 msk kapris, non pareilles
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 krm svartpeppar
  • ev chiliflakes eller hackad färsk, röd chili efter smak
  • 1 dl riven parmesan
  • ev 1/2 dl hackad persilja

Gör så här:

 Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.

Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Kärna ur och grovhacka oliverna. Finhacka sardellerna. Fräs vitlöken mjuk i oljan tills den börjar ta färg. Tillsätt tomaterna, oliver, sardeller, kapris, basilika och svartpeppar. Smaksätt eventuellt med chili. Låt koka upp och låt sedan koka på svag värme cirka 10-15 minuter. Smaka av och servera med nykokt pasta, riven parmesan och hackad persilja.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...