Pasta carbonara med färskost

En smakfull carbonara för den som vill njuta massor av ost i pastan! Perfekt en helgkväll med en god sallad, nybakat bröd och ett glas rött.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g spagetti eller tagliatelle
  • 4 schalottenlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 200 g färskost, typ philadelphiaost
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 dl riven lagrad cheddar eller prästost
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk tryffelolja
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen, den ska ha kvar lite av tuggmotståndet.

Under tiden: Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Mjukfräs löken i olivolja i en panna.

Riv osten och blanda samman färskost, grädde, ost och ägg i en skål.

Klipp eller grovhacka basilikan. Spara några hela blad till garneringen.

Rör hastigt ner grädd- ost och äggblandningen i pastan. Blanda ner den skurna basilikan och löken. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Dekorera med hela blad och servera pastan genast, gärna med en grönsallad, tomater och vinegrette.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

Nybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad.

Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet.

Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt!

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...