Pasta carbonara

En härligt krämig carbonara av klassiskt snitt! Väldigt lättlagat och väldigt gott...

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g spagetti eller tagliatelle
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 140 g bacon
  • 1 dl grädde
  • 2 ägg
  • 1 dl riven parmesanost eller annan lagrad hårdost
  • salt
  • svartpeppar
  • Färsk persilja eller basilika

Gör så här:

Koka upp pastavatten med salt och koka pastan enligt anvisningar på paketet, men så den har lite tuggmotstånd kvar. Häll av kokvattnet.

Under tiden: Finhacka lök och vitlök. Skär bacon i små tärningar. Mjukfräs lök och bacon i en panna i olivolja.

Vispa samman ägg, grädde och ost i en skål. (Inte luftigt, utan bara till en jämn blandning.)

Precis innan serveringen blandas bacon och lök ner i pastan. Sedan rörs äggblandningen hastigt ner i pastan. Smaka av med salt och nyriven svartpeppar. Grovt klippt persilja eller färska basilikablad strös över pastan vid serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Trestjärnig Snytbagge
18 oktober 2013

Jag testade den här varianten av spaghetti carbonara och den är godare än den lite mer basala varianten i vår kokbok. Skillnaden är att den här lyxigare varianten innehåller grädde, lök och vitlök, och det tillför verkligen något.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se


Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

Rabarberns uppfriskande syra bryter fint i söta desserter. Smulpaj är snabbaste vägen till njutning, och varför anstränga sig mer när det blir så gott med så enkla medel? Smaksättningen varierar vi gärna med kardemumma. Rabarberpaj med havretäcke blir en välkommen variation som många föredrar framför den vanliga smulpajen. Oslagbart när man vill bjuda många är att använda långpannan och göra en härlig rabarberkaka. Till det serverar vi förstås vaniljsås!

 smulpaj.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...