Pasta carbonara

En härligt krämig carbonara av klassiskt snitt! Väldigt lättlagat och väldigt gott...

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g spagetti eller tagliatelle
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 140 g bacon
  • 1 dl grädde
  • 2 ägg
  • 1 dl riven parmesanost eller annan lagrad hårdost
  • salt
  • svartpeppar
  • Färsk persilja eller basilika

Gör så här:

Koka upp pastavatten med salt och koka pastan enligt anvisningar på paketet, men så den har lite tuggmotstånd kvar. Häll av kokvattnet.

Under tiden: Finhacka lök och vitlök. Skär bacon i små tärningar. Mjukfräs lök och bacon i en panna i olivolja.

Vispa samman ägg, grädde och ost i en skål. (Inte luftigt, utan bara till en jämn blandning.)

Precis innan serveringen blandas bacon och lök ner i pastan. Sedan rörs äggblandningen hastigt ner i pastan. Smaka av med salt och nyriven svartpeppar. Grovt klippt persilja eller färska basilikablad strös över pastan vid serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Trestjärnig Snytbagge
18 oktober 2013

Jag testade den här varianten av spaghetti carbonara och den är godare än den lite mer basala varianten i vår kokbok. Skillnaden är att den här lyxigare varianten innehåller grädde, lök och vitlök, och det tillför verkligen något.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

tacorecept.nu

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...