Pasta carbonara

En härligt krämig carbonara av klassiskt snitt! Väldigt lättlagat och väldigt gott...

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g spagetti eller tagliatelle
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 140 g bacon
  • 1 dl grädde
  • 2 ägg
  • 1 dl riven parmesanost eller annan lagrad hårdost
  • salt
  • svartpeppar
  • Färsk persilja eller basilika

Gör så här:

Koka upp pastavatten med salt och koka pastan enligt anvisningar på paketet, men så den har lite tuggmotstånd kvar. Häll av kokvattnet.

Under tiden: Finhacka lök och vitlök. Skär bacon i små tärningar. Mjukfräs lök och bacon i en panna i olivolja.

Vispa samman ägg, grädde och ost i en skål. (Inte luftigt, utan bara till en jämn blandning.)

Precis innan serveringen blandas bacon och lök ner i pastan. Sedan rörs äggblandningen hastigt ner i pastan. Smaka av med salt och nyriven svartpeppar. Grovt klippt persilja eller färska basilikablad strös över pastan vid serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Trestjärnig Snytbagge
18 oktober 2013

Jag testade den här varianten av spaghetti carbonara och den är godare än den lite mer basala varianten i vår kokbok. Skillnaden är att den här lyxigare varianten innehåller grädde, lök och vitlök, och det tillför verkligen något.


Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se


Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet!

 vafflor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...