Ost- och skinksås

Klassiskt, enkelt och gott! Kombinationen av rökt skinka och ost passar utmärkt till pasta.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör eller rapsolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g rökt skinka eller kassler
  • 80 g (2 1/2 dl) riven ost, gärna lagrad
  • 1 krdm salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och hacka löken riktigt fint.

Smält smöret och mjukfräs löken på låg värme, pressa ner vitlöken och låt den fräsa med på slutet.

Rör ner mjölet i smöret och låt det sugas upp av fettet.

Vispa ner mjölken lite i taget och låt såsen puttra tills den tjocknat och låt den sedan puttra på svag värme.

Skär skinkan i små tärningar. Riv osten fint.

Rör ner den rivna osten i såsen och rör tills den smält. Rör ner den tärnade skinkan och låt såsen puttra tills skinkan är helt varm.

Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med nykokt pasta, grönsallad och gärna lite parmesanost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lotta H
15 juli 2013

Mums!

Kommentar av den som älskar mat och bröd
8 augusti 2012

WOOOW denna sajt är så himla bra, jag skulle göra surdegsbröd och så hittade jag ett recept och brödet blev jättegott sen skulle kag göra ost och skinksås och hittade ett recept som var så himla gott jag ger denna sajt 10 av 10 poäng.

Redaktionens kommentar
Vi bockar och bugar!
Svar av Richard. H
6 maj 2013

Kan bara hålla med!!!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

gröt.com

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

Soppor är en riktig guldgruva för den som äter vegetariskt! På kort tid kan du laga god, enkel, billig och nyttig mat, som dessutom ofta är vacker på fatet.

Eller vad sägs om en skål vackert djupröd borstj! , rödbetssoppa? Kanske en tallrik piggt orange morotssoppa? Eller en portion med vegansk helgrön basilikasoppa?

Till soppornas fördel hör att de platsar både som lätt lunchmat, till förrätt eller huvudrätt. Med kryddor och lite fantasi kan du lätt variera din favoritsoppa, även utan kött eller fisk. Ett gott bröd lockar fram soppans smak ytterligare och blir en fin kontrast till det färgglada. Liksom en skål yoghurt eller cream fraiche att klicka direkt i sopptallriken.

Smakligt färgglad måltid!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...