Ost- och skinksås

Klassiskt, enkelt och gott! Kombinationen av rökt skinka och ost passar utmärkt till pasta.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör eller rapsolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g rökt skinka eller kassler
  • 80 g (2 1/2 dl) riven ost, gärna lagrad
  • 1 krdm salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och hacka löken riktigt fint.

Smält smöret och mjukfräs löken på låg värme, pressa ner vitlöken och låt den fräsa med på slutet.

Rör ner mjölet i smöret och låt det sugas upp av fettet.

Vispa ner mjölken lite i taget och låt såsen puttra tills den tjocknat och låt den sedan puttra på svag värme.

Skär skinkan i små tärningar. Riv osten fint.

Rör ner den rivna osten i såsen och rör tills den smält. Rör ner den tärnade skinkan och låt såsen puttra tills skinkan är helt varm.

Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med nykokt pasta, grönsallad och gärna lite parmesanost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lotta H
15 juli 2013

Mums!

Kommentar av den som älskar mat och bröd
8 augusti 2012

WOOOW denna sajt är så himla bra, jag skulle göra surdegsbröd och så hittade jag ett recept och brödet blev jättegott sen skulle kag göra ost och skinksås och hittade ett recept som var så himla gott jag ger denna sajt 10 av 10 poäng.

Redaktionens kommentar
Vi bockar och bugar!
Svar av Richard. H
6 maj 2013

Kan bara hålla med!!!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se


Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

Vi älskar brownies! Dessa småsega, chokladstinna chokladrutor som passa till både lyxig fika och uppskattad efterrätt. Vi bjuder på några nya recept: Gör favoriten romrussinbrownies med hemgjorda romrussin i kakan. Laga läckra brownis med vit choklad eller kanske brownies med muscovadosocker... Bättre än hembakade brownies kan det inte bli!

 browniesrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...