Ost- och skinksås

Klassiskt, enkelt och gott! Kombinationen av rökt skinka och ost passar utmärkt till pasta.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör eller rapsolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g rökt skinka eller kassler
  • 80 g (2 1/2 dl) riven ost, gärna lagrad
  • 1 krdm salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och hacka löken riktigt fint.

Smält smöret och mjukfräs löken på låg värme, pressa ner vitlöken och låt den fräsa med på slutet.

Rör ner mjölet i smöret och låt det sugas upp av fettet.

Vispa ner mjölken lite i taget och låt såsen puttra tills den tjocknat och låt den sedan puttra på svag värme.

Skär skinkan i små tärningar. Riv osten fint.

Rör ner den rivna osten i såsen och rör tills den smält. Rör ner den tärnade skinkan och låt såsen puttra tills skinkan är helt varm.

Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med nykokt pasta, grönsallad och gärna lite parmesanost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lotta H
15 juli 2013

Mums!

Kommentar av den som älskar mat och bröd
8 augusti 2012

WOOOW denna sajt är så himla bra, jag skulle göra surdegsbröd och så hittade jag ett recept och brödet blev jättegott sen skulle kag göra ost och skinksås och hittade ett recept som var så himla gott jag ger denna sajt 10 av 10 poäng.

Redaktionens kommentar
Vi bockar och bugar!
Svar av Richard. H
6 maj 2013

Kan bara hålla med!!!


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...