Ost- och skinksås

Klassiskt, enkelt och gott! Kombinationen av rökt skinka och ost passar utmärkt till pasta.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör eller rapsolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g rökt skinka eller kassler
  • 80 g (2 1/2 dl) riven ost, gärna lagrad
  • 1 krdm salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och hacka löken riktigt fint.

Smält smöret och mjukfräs löken på låg värme, pressa ner vitlöken och låt den fräsa med på slutet.

Rör ner mjölet i smöret och låt det sugas upp av fettet.

Vispa ner mjölken lite i taget och låt såsen puttra tills den tjocknat och låt den sedan puttra på svag värme.

Skär skinkan i små tärningar. Riv osten fint.

Rör ner den rivna osten i såsen och rör tills den smält. Rör ner den tärnade skinkan och låt såsen puttra tills skinkan är helt varm.

Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med nykokt pasta, grönsallad och gärna lite parmesanost.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lotta H
15 juli 2013

Mums!

Kommentar av den som älskar mat och bröd
8 augusti 2012

WOOOW denna sajt är så himla bra, jag skulle göra surdegsbröd och så hittade jag ett recept och brödet blev jättegott sen skulle kag göra ost och skinksås och hittade ett recept som var så himla gott jag ger denna sajt 10 av 10 poäng.

Redaktionens kommentar
Vi bockar och bugar!
Svar av Richard. H
6 maj 2013

Kan bara hålla med!!!


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...