Köttfärssås

En klassisk köttfärssås är ett självklart tillbehör till spagettin! Här är en god variant.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • 500 g passerade tomater
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 tsk vinäger (gärna balsam- eller rödvins-)
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Finhacka löken. Hacka eller pressa vitlöken. Stek den mjuk i smör i en stekgryta stor nog att rymma köttfärssåsen. Stek på låg värme och lyft ur när löken börjar ta färg. Lägg åt sidan.

Hetta upp olja i botten av grytan och stek köttfärsen i omgångar tills den är genomstekt. Lägg inte i för mycket på en gång, då kokar köttet i stället för att bryna.

När köttet är genomstekt, blanda ner löken, oregano och tomaten. Låt koka upp och låt grytan småputtra 10-15 minuter, gärna längre.

Smaka av med salt, vinäger och honung.

Nu är såsen grundkryddad. Köttfärssåsen kan med fördel kryddas ytterligare med timjan, basilika och rött vin.

Servera klassisk till pasta, vitt bröd och sallad. Passar också utmärkt i lasagne.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...