Hemlagad, färsk pasta

Hemgjord pasta är busenkelt, allt som behövs är mjöl och ägg och lite tålamod! Pastamaskin underlättar förstås men med en vanlig kavel kan man komma långt.

Du behöver

  • 240 g durumvetemjöl eller vetemjöl
  • 2 ägg
  • salt, till kokning

Gör så här:

Forma mjölet till en hög på bakbordet och gör en rejäl grop i mitten. Knäck i äggen och vispa upp dem. Knåda samman mjöl och ägg. Knåda degen omkring 8-10 minuter tills den känns slät och elastisk. Plasta in och låt vila i kylskåp i minst en timme.

Ta fram degen och dela den. Kavla den till önskad tjocklek, en bit i taget, med kavel eller pastamaskin. Skär till lasagneplattor, bred eller smal tagliatelle eller spaghetti eller gör till ravioli eller tortellini. Lägg utkavlade, färdiga pastaplattor utbredda på ren, mjölad handduk eller annan yta, aldrig ovanpå varandra.

Koka i saltat vatten i cirka 2-4 minuter beroende på pastans tjocklek.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...