Fläskfilésås med dragon

En krämig sås på fläskfilé och kryddor smakar fint till färsk pasta. En bekväm fredagsrätt som smakar mer än jobbet!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g fläskfilé
  • 25 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk dragon
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk portvin
  • 1/2 dl riven ost, lagrad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Putsa och skär köttet i centimetertjocka skivor. Hetta upp en stekpanna och stek skivorna på medelhög värme i smör cirka 3 minuter, vänd och genomstek tills köttet inte är rosa, cirka 2-3 minuter. Tag upp köttet och lägg det på ett fat.

Vispa ner mjölet i pannan. Späd med mjölken och grädden koka ihop. Rör ner dragon, senap, portvin och crème fraiche. Pressa ner vitlöken och blanda ner osten.

Koka upp såsen och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ner köttet i såsen och varmhåll fram till serveringen.

Serveras gärna tillsammans med tagliatelle, parmesan och grönsallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...