Fläskfilésås med dragon

En krämig sås på fläskfilé och kryddor smakar fint till färsk pasta. En bekväm fredagsrätt som smakar mer än jobbet!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g fläskfilé
  • 25 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk dragon
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk portvin
  • 1/2 dl riven ost, lagrad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Putsa och skär köttet i centimetertjocka skivor. Hetta upp en stekpanna och stek skivorna på medelhög värme i smör cirka 3 minuter, vänd och genomstek tills köttet inte är rosa, cirka 2-3 minuter. Tag upp köttet och lägg det på ett fat.

Vispa ner mjölet i pannan. Späd med mjölken och grädden koka ihop. Rör ner dragon, senap, portvin och crème fraiche. Pressa ner vitlöken och blanda ner osten.

Koka upp såsen och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ner köttet i såsen och varmhåll fram till serveringen.

Serveras gärna tillsammans med tagliatelle, parmesan och grönsallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...