Cannelloni med köttfärs

Cannelloni, fyllda pastarör, är en otroligt läcker ugnsrätt. Perfekt att laga till många. Här är ett gott recept med köttfärs och färska lasagneplattor.

Du behöver

Köttfärsfyllning

  • 6 stora, färska lasagneplattor
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 1 morot, ca 100 gram
  • 50 gram champinjoner
  • 3 msk tomapuré
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 krdm svatpeppar
  • smör till stekning
  • smör till formen
  • extra parmesanost till serveringen

Tomatsås

  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • svartpeppar
  • salt

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad

Gör så här:

Börja med att finhacka löken till köttfärsen och tomatsåsen. Skala och finhacka moroten och rensa och skär svampen i små bitar. Krossa eller finhacka vitlöken.

Fräs köttfärsen, moroten och löken i smör, gärna i omgångar eller i en så stor panna att färsen bryns i stället för att koka. Tillsätt svampen och kryddorna. Späd med vatten och rör ner tomatpurén. Låt puttra i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Tomatsåsen: Fräs den hackade löken tillsammans med vitlök. Tillsätt kryddor och krossad tomat. Låt koka ihop i minst fem minuter innan såsen smakas av med salt och peppar.

Ostsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ned mjölet och låt det sugas upp av fettet. Vispa ner mjölken lite i taget. Späd med crème fraiche och blanda ner osten när såsen tjocknat. Låt puttra några minuter tills osten smält helt och såsen är slät.

Smöra en stor ugnsfast form. Dela lasagneplattorna på mitten så du får 12 plattor. Lätt cirka två matskedar köttfärsfyllning på varje platta. Rulla ihop till ett fyllt rör och lägg rören med skarven nedåt i formen.

Täck nu rullarna med ostsåsen. Ovanpå ostsåsen brer du tomatsåsen.

Gratinera cannellonin i 200 grader 20-25 minuter.

Strö gärna riven parmesanost över de varma rullarna innan servering.

Servera tillsammans med grönsallad, tomater, vinäger och vitlöksbröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...