Cannelloni med köttfärs

Cannelloni, fyllda pastarör, är en otroligt läcker ugnsrätt. Perfekt att laga till många. Här är ett gott recept med köttfärs och färska lasagneplattor.

Du behöver

Köttfärsfyllning

  • 6 stora, färska lasagneplattor
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 1 morot, ca 100 gram
  • 50 gram champinjoner
  • 3 msk tomapuré
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 krdm svatpeppar
  • smör till stekning
  • smör till formen
  • extra parmesanost till serveringen

Tomatsås

  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • svartpeppar
  • salt

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad

Gör så här:

Börja med att finhacka löken till köttfärsen och tomatsåsen. Skala och finhacka moroten och rensa och skär svampen i små bitar. Krossa eller finhacka vitlöken.

Fräs köttfärsen, moroten och löken i smör, gärna i omgångar eller i en så stor panna att färsen bryns i stället för att koka. Tillsätt svampen och kryddorna. Späd med vatten och rör ner tomatpurén. Låt puttra i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Tomatsåsen: Fräs den hackade löken tillsammans med vitlök. Tillsätt kryddor och krossad tomat. Låt koka ihop i minst fem minuter innan såsen smakas av med salt och peppar.

Ostsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ned mjölet och låt det sugas upp av fettet. Vispa ner mjölken lite i taget. Späd med crème fraiche och blanda ner osten när såsen tjocknat. Låt puttra några minuter tills osten smält helt och såsen är slät.

Smöra en stor ugnsfast form. Dela lasagneplattorna på mitten så du får 12 plattor. Lätt cirka två matskedar köttfärsfyllning på varje platta. Rulla ihop till ett fyllt rör och lägg rören med skarven nedåt i formen.

Täck nu rullarna med ostsåsen. Ovanpå ostsåsen brer du tomatsåsen.

Gratinera cannellonin i 200 grader 20-25 minuter.

Strö gärna riven parmesanost över de varma rullarna innan servering.

Servera tillsammans med grönsallad, tomater, vinäger och vitlöksbröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...