Cannelloni med köttfärs

Cannelloni, fyllda pastarör, är en otroligt läcker ugnsrätt. Perfekt att laga till många. Här är ett gott recept med köttfärs och färska lasagneplattor.

Du behöver

Köttfärsfyllning

  • 6 stora, färska lasagneplattor
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 1 morot, ca 100 gram
  • 50 gram champinjoner
  • 3 msk tomapuré
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 krdm svatpeppar
  • smör till stekning
  • smör till formen
  • extra parmesanost till serveringen

Tomatsås

  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • svartpeppar
  • salt

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad

Gör så här:

Börja med att finhacka löken till köttfärsen och tomatsåsen. Skala och finhacka moroten och rensa och skär svampen i små bitar. Krossa eller finhacka vitlöken.

Fräs köttfärsen, moroten och löken i smör, gärna i omgångar eller i en så stor panna att färsen bryns i stället för att koka. Tillsätt svampen och kryddorna. Späd med vatten och rör ner tomatpurén. Låt puttra i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Tomatsåsen: Fräs den hackade löken tillsammans med vitlök. Tillsätt kryddor och krossad tomat. Låt koka ihop i minst fem minuter innan såsen smakas av med salt och peppar.

Ostsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ned mjölet och låt det sugas upp av fettet. Vispa ner mjölken lite i taget. Späd med crème fraiche och blanda ner osten när såsen tjocknat. Låt puttra några minuter tills osten smält helt och såsen är slät.

Smöra en stor ugnsfast form. Dela lasagneplattorna på mitten så du får 12 plattor. Lätt cirka två matskedar köttfärsfyllning på varje platta. Rulla ihop till ett fyllt rör och lägg rören med skarven nedåt i formen.

Täck nu rullarna med ostsåsen. Ovanpå ostsåsen brer du tomatsåsen.

Gratinera cannellonin i 200 grader 20-25 minuter.

Strö gärna riven parmesanost över de varma rullarna innan servering.

Servera tillsammans med grönsallad, tomater, vinäger och vitlöksbröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...